Over bars en restaurants

Spanje heeft het grootste aantal horecazaken per inwoner van de hele wereld! Het is dan ook nooit lang zoeken naar een bar of restaurant.  Kijk niet vreemd als er in de bar van alles op de vloer wordt gegooid; servetten, peuken maar ook afval van de tapas; ook dit is onderdeel van de Spaanse cultuur en heel normaal.

Koffie
In de Spaanse cultuur is het de gewoonte om te ontbijten in de bar met een broodje (bocadillo) en een kop koffie. Koffie is een verhaal apart: om de goede koffie te bestellen is het handig om te weten dat er altijd gevraagd wordt wat voor koffie u wenst.

  • Café solo: sterke zwarte koffie
  • Americano: zwarte koffie aangelengd met heet water (lijkt meer op de koffie zoals deze uit onze koffiezetters komt)
  • Café con leche: koffie met veel melk, er wordt ook vaak nog gevraagd of u warme melk wilt (caliente) of lauwe melk (tibia), wordt meestal geserveerd in een glas.
  • Cortado: koffie met een klein beetje melk
  • Carajillo: sterke zwarte koffie met brandy

Restaurants
Er zijn heel veel restaurants, maar zijn ze allemaal even goed? Helaas niet.. ook in Spanje wordt erg slecht eten geserveerd. Daarentegen zijn er ook voortreffelijke restaurants te vinden. U kunt niet altijd afgaan op de buitenkant en de ligging van het restaurant, verrassend vaak zijn de beste restaurants niet de mooiste qua uitstraling en zijn ze te vinden op industrieterreinen.

Belangrijk om te weten is dat in Spanje de hoofdmaaltijd wordt genuttigd tussen 14.00 en 16.00 uur. Het is voor de werkende bevolking volstrekt normaal om dagelijks in een restaurant te lunchen. Dit is altijd een warme maaltijd, van in ieder geval drie gangen. Om die reden wordt in bijna alle restaurants op werkdagen tussen 13.00 en 17.00 uur een MENU DEL DÍA aangeboden. Dit is een 3-gangenlunch voor een lage prijs (variërend van €6 p.p. tot € 14 p.p.), vaak is ook de wijn bij en de koffie na de maaltijd nog inbegrepen! Er is dan beperkte keuze uit ongeveer 3 voorgerechten, 3 hoofdgerechten en 3 nagerechten. Het is zeker aan te bevelen om het menu del dia te nemen. Omdat het veel besteld wordt, zijn de gerechten altijd vers bereid. Aan toeristen legt men vaak automatisch de menukaart voor, waar veel hogere prijzen voor de gerechten worden gerekend, maar u kunt gerust vragen om het menu del día in plaats van de menukaart.

’s Avonds zijn de restaurants pas op zijn vroegst weer geopend om 21.00 uur, de meeste Spanjaarden eten veel later, het is vrij normaal om na 23.00 uur nog te gaan eten…’s Avonds wordt er wel altijd vanaf de menukaart besteld. In Nederland zijn we gewend dat er allerlei bijgerechten geserveerd worden (groenten, aardappelen etc.), dit gebeurt in Spanje bijna nooit! Groente wordt vaak als voorgerecht gegeten (salade of een warme groente). Het hoofdgerecht is vaak alleen vlees of vis, zonder verder iets erbij (soms wat patatjes), ook sauzen worden weinig gebruikt. Het gaat in Spanje bij het eten om de kwaliteit van het vlees of vis en die wordt niet bedekt door andere smaken!

Als nagerecht is ‘crema catalana’ een aanrader, helemaal als het ‘casera’ (betekent ‘huisgemaakt’) is. Dit is een soort van crème brulee, erg lekker. Er is ook een likeur van crema catalana te krijgen. Zeker eens proeven!

Na het nagerecht worden vaak een digestivo (borreltje) van het huis aangeboden, meestal een kruidenlikeur (licor de hierbas) of een paxaran (baskische bessenlikeur). Deze borrels hoeven meestal niet te worden afgerekend en worden als service gegeven.